Ciasta i ciastka
Ciasto pijak – najlepszy przepis
Ciasto pijak – to wspaniały deser składający się z kilku warstw. Smak biszkoptu miesza się z masą makową i kremem budyniowym. Ciasto jest dość skomplikowane, natomiast dla tego wyśmienitego smaku warto się trochę wysilić. Pamiętaj, że do tego ciasta dodaje się sporą ilość alkoholu, stąd nazwa „pijak”. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was ten wspaniały przepis, dzięki temu każdy będzie mógł go spróbować. Na koniec dodam, że jeśli raz je przygotujecie, to nie raz powrócicie do tego przepisu.
CIASTO PIJAK – najlepszy przepis
Składniki:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 80 g ( ½ szklanki) mąki pszennej
- 80 g (½ szklanki) mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 100 g (¾ szklanki) cukru
- 2 łyżki wody
PONCZ:
- 100 ml wódki
- 150 ml wody
- Sok z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:
- 6 białek
- 110 g( ½ szklanki) cukru np. trzcinowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
- 6 żółtek
- 110 g ( ½ szklanki) cukru
- 25 g ( ok 3 łyżki) mąki pszennej
- 25 g ( ok 3 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 375 ml mleka
- 250g masła
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100g masła
- 50g (4 łyżki) kakao
- 110g ( ½ szklanki) cukru pudru
- 4 łyżki mleka
DODATKOWO:
- 400- 450g powideł śliwkowych
- ok. 200g biszkoptów okrągłych
Ciasto pijak
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Potem wmiksuj po żółtku oraz wodę. Na końcu wmieszaj delikatnie przesiane oba rodzaje mąki. Gotowe ciasto przełóż do formy (35 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz 30 minut w 180°C „góra – dół”. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
Kolejną warstwą jest ciasto makowo- kokosowe. Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie wmieszaj delikatnie szpatułką wymieszane mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto makowo – kokosowe piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
Kolejnym krokiem jest masa budyniowa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksuj dodając oba rodzaje mąki. Następnie zagotuj mleko. Miksując masę jajeczną wlewaj wąskim strumieniem gorące mleko. Następnie gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Gotową bazę budyniową odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po łyżce całą ostudzoną masę budyniową, aż składniki dobrze się połączą. Masę odstaw na bok.
Krok 4:
Przygotuj poncz. Sok z cytryny wymieszaj z wódką, wodą i cukrem, następnie delikatnie łyżką polewaj dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
Krok 5:
W kolejnym kroku posmaruj nasączony biszkopt powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi.
Krok 6:
Na posmarowany powidłami biszkopt połóż ciasto makowo- kokosowe, a następnie posmaruj równomiernie całym przygotowanym w kroku 2 kremem.
Krok 7:
Następnie na masę budyniową ułóż biszkopty nasączone ponczem. Na zakończenie z masła, kakao, cukru pudru, mleka przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w rondelku, podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się składników. Pamiętaj polewa nie może się zagotować. Powstałą polewą polej biszkopty. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, dzięki temu ładnie stężeje.
Ciasto pijak
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z pysznymi ciastami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia