X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryTłusty czwartek

Faworki „Róże”

Faworki uwielbiam, chrupiące, delikatne, rozpływające się w ustach. A dzisiaj mam dla Was piękniejszą wersję tradycyjnych chrustów. Faworki w kształcie róży. Proste w wykonaniu, a cieszą nie tylko podniebienie, ale również oczy. 

Faworki „Róże”

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3– 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu lub np. 1 spirytusu
  • 500 ml oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • 100 g ulubionej konfitury np. z róży

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto.

Krok 2:

Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeśli będzie się kleić lekko podsyp mąką).

Krok 3:

Z ciasta wycinaj szklanką lub np. specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek opuszkiem palca

Krok 4:

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeśli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany.
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.

Krok 5:

Wyjmij je na duże sito albo np. ręcznik papierowy. Gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobinę konfitury.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również