DeseryTłusty czwartek
Faworki „Róże”
Faworki uwielbiam, chrupiące, delikatne, rozpływające się w ustach. A dzisiaj mam dla Was piękniejszą wersję tradycyjnych chrustów. Faworki w kształcie róży. Proste w wykonaniu, a cieszą nie tylko podniebienie, ale również oczy.
Faworki „Róże”
Składniki:
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 3– 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki rumu lub np. 1 spirytusu
- 500 ml oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 100 g ulubionej konfitury np. z róży
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto.
Krok 2:
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeśli będzie się kleić lekko podsyp mąką).
Krok 3:
Z ciasta wycinaj szklanką lub np. specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek opuszkiem palca
Krok 4:
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeśli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany.
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.
Krok 5:
Wyjmij je na duże sito albo np. ręcznik papierowy. Gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobinę konfitury.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<