X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryTłusty czwartek

Pączki – najlepszy przepis

Zbliża się tłusty czwartek, a jak wszyscy wiemy jest to święto pączka. Tego dnia kalorie nie istnieją, więc możemy zajadać się pysznymi mącznymi smakołykami. My najbardziej lubimy pączki domowe, więc co roku żeby tradycji stała się zadość smażymy górę pączków. I zajadamy się nimi przez cały dzień :).

Pączki – najlepszy przepis

Składniki:

  •     550 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  •     100 ml mleka
  •     250 ml śmietany 30%
  •     8 żółtek
  •     25 ml spirytusu lub np. wódki
  •     100 g cukru np. trzcinowego 
  •     cukier waniliowy
  •     150 g masła
  •     60 g drożdży
  •     szczypta soli
  •     250 g konfitury np. różanej
  •     ew. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  •     cukier puder do posypania
  •     500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok: 1 

Rozpocznij od przygotowania rozczynu. Wymieszaj ciepłe mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok: 2

Resztę mąki przesiej do miski. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzej (nie gotuj!). Połącz mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możesz dodać drobno startą skórkę z cytryny.

Krok: 3

Ciasto długo i cierpliwie wyrabiaj. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstaw przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

Krok: 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość nabieraj równe porcje, z których następnie formuj płaskie krążki. Na środek każdego krążka nałóż nadzienie, zlep dokładnie i uformuj w rękach równe kulki. Ułóż pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykryj czystą serwetą i poczekaj, aż pączki podwoją swoją objętość.

Krok: 5

Rozgrzej olej, kiedy będzie ciepły ale nie bardzo gorący wrzuć do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewróć go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.

Krok: 6

Po usmażeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również