Przepis
Składniki
Naleśniki:
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- sól
- olej do smażenia
Salsa:
- pół ananasa
- pół melona
- pół pęczka mięty
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- po szczypcie soli i pieprzu
Mus:
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Ananasa i melona obieramy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Do owoców dodajemy posiekaną mięte, skórkę z pomarańczy, sok cytryny, doprawiamy miodem, solą, cynamonem oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Truskawki miksujemy z cukrem i mascarpone. Mus odstawiamy w chłodne miejsce. Z mleka, wody, mąki, jajek i, szczypty soli i łyżki oleju przygotujemy ciasto. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik kładziemy porcję salsy, następnie zawijamy w rulony, koperty lub sakiewki i podajemy z musem owocowym.