Sakiewki z salsą ananasowo-melonową to bez wątpienia wyjątkowa przekąska, która wprost rozgrzewa podniebienie swoją egzotyczną mieszanką smaków. Połączenie soczystego ananasa jak również aromatycznego melona tworzy niezwykłą kompozycję, która idealnie komponuje się z chrupiącymi sakiewkami. Ta lekka i orzeźwiająca przystawka doskonale sprawdzi się na letnich spotkaniach ze znajomymi lub jako urozmaicenie codziennego menu. Gotowi na kulinarną podróż? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego prostego przepisu!
Sakiewki z salsą ananasowo-melonową
Składniki:
Naleśniki:
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- sól
- olej do smażenia
Salsa:
- pół ananasa
- pół melona
- pół pęczka mięty
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- po szczypcie soli i pieprzu
Mus:
- 300 g truskawek świeżych lub np. mrożonych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Ananasa i melona obieramy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Do owoców dodajemy posiekaną mięte, skórkę z pomarańczy, sok cytryny, doprawiamy miodem, solą, cynamonem oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Następnie truskawki miksujemy z cukrem i mascarpone. Mus odstawiamy w chłodne miejsce. Z mleka, wody, mąki, jajek i, szczypty soli i łyżki oleju przygotujemy ciasto. Na koniec patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Następnie na każdy naleśnik kładziemy porcję salsy, następnie zawijamy w rulony, koperty lub sakiewki i podajemy z musem owocowym.
Sakiewki z salsą ananasowo-melonową
Podsumowując mam nadzieję, że racuszki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<