X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Golonka

Składniki

  • 2 golonki (przednie)
  • włoszczyzna ( 1 pęczek)
  • liść laurowy
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1,5 łyżki kminku
  • sól
  • 2 szklanki jasnego piwa do polewania

Sposób przyrządzania

Golonki oskrob, opłucz, zalej wrzącą wodą,.Posól, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i powoli gotuj obracając i polewając co pewien czas piwem, aż będzie rumiana. Podawaj z pieczywem i surówką z kapusty prawie do miękkości. Wtedy włóż umytą, obraną włoszczyznę i dogotuj ją. Golonki wyjmij i po ostudzeniu wyluzuj z kości. Natomiast skórę natnij w kratkę i posyp kminkiem. Upiecz w gorącym piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również