Boże NarodzenieSałatkiWielkanoc
Sałatka jarzynowa
Dzisiaj klasyk, bez wątpienia najbardziej znana i popularna sałatka na naszych polskich świątecznych stołach. Sałatka jarzynowa, zwana u niektórych kaczym żerem. Znacie to określenie kaczy żer? Podobno nazwa ta pochodzi z Mazur. Sałatka bogata przede wszystkim w warzywa i majonez. Same dobre rzeczy się w niej kryją. Ja uwielbiam i zawsze po nią sięgam w czasie świat, zresztą tak jak cała moja rodzina. A jak to jest u Was? Sałatka gości na Waszych świątecznych stołach?
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 3 ugotowane marchewki
- pół ugotowanego selera
- 2 ugotowane pietruszki
- 3 kiszone ogórki
- 1 obrane kwaśne jabłko
- 300 g groszku konserwowanego lub np. kukurydzy
- 1 cebula
- 250 g majonezu
- sól, pieprz
- ew. 2 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki do – dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze wszystkie wcześniej ugotowane i ostudzone warzywa, tj. ogórki, jabłko i jaja kroimy w kostkę.
Krok 2:
Dodajemy kukurydzę lub groszek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
Krok 3:
Po trzecie polewamy majonezem i jeszcze raz mieszamy. Następnie odstawiamy do lodówki.
Krok 4:
Na koniec, tuż przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Ta sałatka znana jest u nas jako włoska, ale jest tak popularna, że zasługuje na miano polskiej.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.