Przepis
Zupy
Vichysoisse
Składniki
- 1,5 1 wywaru mięsnego (najlepiej z cielęciny)
- 150 g białej części pora
- 150 g selera naciowego
- pół szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 30 dag ziemniaków
- biały pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Seler i por oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa i ziemniaki zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy, a po wystudzeniu miksujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zupę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem.