Przepis
Desery
Rafaello Jaglane
Składniki
- 250g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka
- 100-150 ml mleka kokosowego
- 1 laska wanilii
- 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu płynnego
- 200g wiórków kokosowych
- 50g migdałów
Sposób przygotowania
Kaszę przepłucz wrzątkiem i gotuj w mleku zwykłym i kokosowym przez 18-20 minut. Cały czas mieszaj. Dodaj nasiona waniliowe. Pozostaw do delikatnego przestygnięcia. Zalej wrzątkiem migdały poczekaj 5 minut i obierz je ze skóry. Wystudzoną kaszę rozdrobnij blenderem na gładką masę, miksując dodawaj syrop z agawy i ok 50 g wiórków kokosowych. Z przygotowanej masy formuj kulki z migdałem w środku o średnicy ok 2,5 cm. Obtaczaj gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Smacznego.