Przepis
Przekąski na ciepło
Bakłażan zapiekany z plastrami pomidorów i parmezanem
Składniki
- 2 bakłażany, pokrojone w 1,5 cm plastry
- 4 duże pomidory malinowe, pokrojone w 1 cm plastry
- 4 ząbki czosnku, utarte
- 1 łyżka listków tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- masło i bułka tarta do posmarowania naczynia do zapiekania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Posmaruj naczynie żaroodporne maśle i oprósz bułką tartą.
Rozgrzej patelnie grillową i opiecz na niej plastry bakłażana, po 30 sekund na stronę. Następnie daj im chwilę ostygnąć.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na zmianę plastry bakłażana i pomidora. Dopraw całość solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i listki tymianku. Chwilę podsmaż, aż puszczą olejki eteryczne około 1 minuty. Polej aromatyzowaną oliwą, warzywa i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.