Dania główneWieprzowina
Pulpeciki wieprzowe z sosem grzybowym
Mięso mielone kojarzy się z szybkimi przepisami: spaghetti, kotlety, lasagne, amerykańskie burgery, meksykańskie burito. Możemy nim nadziewać i przekładać dowolne warzywa. Mięso mielone to bez wątpienia ogrom kulinarnych możliwości. Dzisiaj przygotowałem moje ulubione soczyste pulpeciki wieprzowe z sosem grzybowym.
Pulpeciki wieprzowe z sosem grzybowym
Składniki:
- 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- sól, czarny pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- olej roślinny np. rzepakowy do smażenia kotletów
Sos:
- garść suszonych grzybów (20 g) np. podgrzybków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Następnie odstaw na około 30 minut, powinny się zrobić miękkie. Jeżeli nie, potrzymaj je w wodzie chwilę dłużej. Drogocenną esencję z moczenia grzybów wykorzystaj do przygotowania sosu.
Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby dopraw solą i czarnym pieprzem, smaż aż z patelni odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa.
Krok 2:
Dodaj pozostałe składniki: musztardę, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, sól, czarny pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrób rękoma, aż stanie się jednolita. Uformuj małe pulpeciki, aby łatwiej nadawało się kształt można to robić zwilżonymi wodą lub olejem rękoma.
Krok 3:
Uformowane pulpeciki wieprzowe obtocz w mące pszennej, otrząśnij z nadmiaru mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, bądź smalcu, aż będą równomiernie podsmażone z każdej strony.
Krok 4:
Przygotuj sos:
W rondelku roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Wlej około szklanki wody z moczenia grzybów, zrób to przez drobne sito aby uniknąć fragmentów runa leśnego.
Kwaśną śmietanę przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek gorącej bazy sosu i dokładnie wymieszaj. Śmietana nabierze temperatury i się zahartuje. Wlej mieszaninę do rondelka, energicznie wymieszaj. W momencie wlewania wyłącz palnik pod naczyniem. Sos gotuj na małym ogniu, jeszcze kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pieprze do smaku.
Jeżeli brakuje Ci pomysłów na szybkie rodzinne obiady, garść inspiracji znajdziesz TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Dzień dobry, czy dodanie jajka do masy mięsnej nie jest potrzebne, żeby pulpety trzymały kształt? Czy można je zalać sosem i zostawić na dwa dni w lodówce?
Pozdrawiam
Nie nie jest potrzebne. Jak widać na zdjęciach wszystko wie udało zgodnie z przepisem. I tak śmiało możesz zostawić na dwa dni w lodówce.