Domowe paluszki rybne
Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi o rybę to najlepiej smakuje biała morska ryba np. dorsz.
Domowe paluszki rybne – cudownie chrupiące
Składniki:
- 500 g polędwicy z dorsza, którego zamówiłem ze Smolin Fish – rodzinnej manufaktury na Roztoczu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- półtorej szklanki bułki tartej PANKO
- olej do głębokiego smażenia np.słonecznikowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Polędwicę z dorsza dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu panierka lepiej przywierać będzie do ryby. Następnie dorsza pokrój na kawałki 1,5 cm x 8 cm. Ważne aby nie były za drobne, wtedy mogą się rozpadać.
Krok 2:
Kawałki polędwicy dopraw szczodrze solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko.
Krok 3:
Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym przez około 2-3 minuty, aż będą ciemno-złote. Na koniec paluszki rybne osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Domowe paluszki rybne podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja sięgam po domowe frytki, sos tatarki i ulubioną surówkę np. z kiszonej kapusty.
Jeżeli chcielibyście zamówić pyszną rybę na Wielkanocny stół to —>SMOLIN FISH<— przyjmuje zamówienia do 26.03. Zatem należy się śmieszyć 🙂
Ryby wykorzystywane do produkcji wyrobów Smolin Fish pochodzą głównie z własnego gospodarstwa rybackiego w Rudzie Różanieckiej, które znajduje się na Roztoczu, na bardzo czystym ekologicznie obszarze Natura 2000.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z rybnymi przepisami.