Przepis
Desery
Owoce z sosem jogurtowym
Składniki
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 125 g sera Mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 4 podłużne biszkopty
- 2 kiwi
- 2 pomarańcze
- 4 truskawki
- 2 banany
- 4 gałązki mięty
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
Kiwi, banany i pomarańcze obieramy, z pomarańczy usuwamy dodatkowo białą skórkę, Kiwi i banany kroimy w plastry, pomarańcze dzielimy na cząstki.. Jogurt naturalny łączymy z serem Mascarpone, modem, cukrem i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy i do momentu rozpuszczenia cukru. W pucharkach dekoracyjnie umieszczamy owoce z wyjątkiem truskawek. Na owoce nakładamy sos. W całość „wbijamy” biszkopt i dodatkowo dekorujemy truskawką i gałązką mięty. Natychmiast serwujemy.