Przepis
DróbPotrawy mięsne
Udka kurczaka w sosie jogurtowym
Składniki
- 1-2 pałki z kurczaka na osobę
#Bejca - sok z połowy cytryny
- 50–70 ml jogurtu naturalnego
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 dymka
- 30 ml oleju
- sól, pieprz, szczypta curry
Sposób przygotowania
Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i odstawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin). Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6–7 minut z każdej strony. Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest posmarować udka dodatkowo przygotowanym tłuszczem (masłem lub olejem) z przyprawami, żeby powierzchnia się nie spaliła, a skórka nabrała chrupkości. Takie udka możemy przygotować również na patelni lub w piekarniku.