Desery
Blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami
Zbliża się weekend, a jak wszyscy wiemy jest to idealny czas na przygotowanie domowego deseru. Tego dnia kalorie nie istnieją, więc możemy zajadać się pysznymi smakołykami. My najbardziej lubimy przygotowywać co tydzień coś innego, więc w tym tygodniu w naszym domu pojawi się blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami i z pewnością będziemy się nimi zajadać przez cały dzień :).
BLOK CZEKOLADOWY Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 400 g zwykłych herbatników
- 150 g masła
- 40 g rodzynek
- 50 g orzechów np. laskowych
- 2 jaja
- 200 g czekolady mlecznej
Blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozpoczynamy od pokruszenia herbatników. W tym celu umieszczamy je w torebce papierowej lub w woreczku foliowym i ugniatamy wałkiem, lub lekko zbijamy tłuczkiem. Chodzi o to, żeby pokruszyły się na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę.
Krok 2:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą ewentualnie rumem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.: wkładamy ją do rondelka, a ten umieszczamy w garnku z gorącą wodą.
Krok 3:
Ubijamy jaja z cukrem pudrem, następnie ucieramy z masłem. Do powstałego, puszystego kremu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i po wymieszaniu dodajemy herbatniki, osączone rodzynki i posiekane orzechy. Znowu mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy na noc do lodówki.
Blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów np. na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<