X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Budyń czekoladowy

Składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z łyżeczką masła, cukrem i pokruszoną czekoladą. W pozostałym mleku rozpuszczamy kakao i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada się rozpuści, a mleko zagotuje, wlewamy do niego płynnym ruchem mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając, żeby nie było grudek, doprowadzamy do wrzenia. Po zgęstnieniu przelewamy budyń do salaterek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również