Przepis
Desery
Budyń z orzechów włoskich
Składniki
- 8 jajek
- 400 g orzechów włoskich w skorupkach
- 200 g cukru pudru
- 100 g tartej bułki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Ucieramy żółtka z cukrem, aż do białości. Orzechy wyjmujemy ze skorupek i mielimy, dodajemy po trochu do masy z żółtek, którą dalej ucieramy. Zostawiamy kilka łyżek mielonych orzechów do posmarowania blachy. Z ośmiu białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do kremu z żółtek po jednej łyżce piany i jednej łyżce tartej bułki. Wymieszaną masę przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną masła i wysypanej mielonymi orzechami. Wstawiamy formę do garnka z wrząca wodą, tak żeby dnem nie dotykała wody. Budyń gotujemy na parze pod przykryciem przez 40-50 minut. Podajemy z sosem śmietankowym lub masłem.