Przepis
DróbPotrawy mięsne
Kogut w czerwonym winie
Składniki
- 1 kogut
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 250 ml czerwonego wina
- 2 cebule, 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- świeży lub suszony estragon
- 40 g mąki
- 40 g masła
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Koguta dzielimy na części, czosnek siekamy, ucieramy z solą i estragonem i nacieramy nim mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron na rumiano. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, przyprawy i dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas podlewając wywarem. Kiedy mięso jest już miękkie układamy je na półmisku. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy przecedzony sos z duszenia mięsa. Mięso polewamy sosem i posypujemy świeżym estragonem.