DróbPotrawy mięsne
Piersi kurczaka duszone z warzywami
Składniki
- 600 g piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 250 g brokułów
- 1 kalarepka, 1 marchewka, kilka strąków fasolki szparagowej (zielonej)
- kilka łyżek zielonego groszku (może być z puszki)
- 1 cebula
- pół łyżki mąki
- 150 ml wywar (może być z kostki)
- 150 ml śmietany 18%
- po 1 łyżeczce: tymianku i soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- masło, olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jarzyny myjemy, brokuły dzielimy na różyczki, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, kalarepkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Zioła siekamy. Cebulę szklimy na 2 łyżkach tłuszczu i wyjmujemy. Dodajemy do rondelka resztę tłuszczu, pół łyżki masła i obsmażamy piersi z kurczaka, dodajemy po 10 minutach marchewkę, kalarepkę, fasolkę szparagową, pieczarki oraz brokuły i podsmażoną cebulę. Dalej smażymy ciągle mieszając. Po 5 minutach dolewamy wywar i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Dodajemy groszek, natkę pietruszki oraz tymianek. Dusimy jeszcze 3–5 minut. Z pozostałego masła i mąki lepimy kulkę, którą wrzucamy do sosu, mieszamy intensywnie. Doprawiamy sos sokiem z cytryny i na końcu śmietaną oraz w razie potrzeby przyprawami.