Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Pieczeń wołowa duszona
Składniki
- 1 kg wołowiny (najlepiej z udźca)
- 800 g ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 5 ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 grzybki suszone
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i zbijamy tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku robimy masę, którą nacieramy mięso i odstawiamy je w chłodne miejsce na 2 godziny. Na patelni rozpuszczamy masło, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy razem z tłuszczem do brytfanny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószamy solą i pieprzem. Miękką pieczeń wyjmujemy i kroimy w grube plastry. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowujemy. Pieczeń podajemy z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem.