Zupy
Bulion azjatycki z makaronem ryżowym
Dzisiaj zdradzę Wam mój sposób na aromatyczny orientalny bulion pachnący imbirem, trawą cytrynową i przypieczonymi warzywami.
Aby przygotować esencjonalny wywar wystarczą dwie godziny gotowania i kilka składników. W uzyskaniu niepowtarzalnego smaku bez wątpienia pomoże nam pasta miso ze sfermentowanej soi z aromatem płatków tuńczyka bonito. Do tego kilka liści kapusty pak choi, podsmażone na złoto pieczarki oraz dymka i prażony sezam.
Bulion azjatycki z makaronem ryżowym
Składniki:
- 15 cm kawałek pora
- 4 łodygi selera naciowego
- 30 g imbiru (kawałek wielkości kciuka)
- 4 marchewki
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 4 l wody
- porcja rosołowa (800 g)
- 2 pałki trawy cytrynowej
- 1,5 łyżki pasty miso
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 kapusty pak choi
- 1 dymka
- 200 g makaronu ryżowego
- 5 pieczarek
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- prażony sezam
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Warzywa: seler naciowy, marchew, por, imbir przekrój na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół. Czosnek obierz z łupin. Warzywa „opiecz” z każdej strony na suchej patelni zwykłej lub np. grillowej.
Krok 2:
Do garnka wlej wodę, następnie dodaj porcje rosołową, podsmażone warzywa, trawę cytrynową, miso i sól. Gotuj 2 godziny, aż bulion zredukuje swoją objętość o połowę.
Krok 3:
Do gotującego się bulionu włóż na minutę liście kapusty pak choi. Wyjmij na ręcznik papierowy.
Krok 4:
Pieczarki pokój w grube plastry, następnie podsmaż je na oleju. Lekko posól do smaku. Makaron ryżowy przygotuj według opisu na opakowaniu.
Krok 5:
Do miski wlej bulion, dodaj makaron ryżowy, kapustę pak choi, posiekaną dymkę, podsmażone pieczarki, a na koniec prażony sezam.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
świetny przepis polecam