X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Bulion azjatycki z makaronem ryżowym

Dzisiaj zdradzę Wam mój sposób na aromatyczny orientalny bulion pachnący imbirem, trawą cytrynową i przypieczonymi warzywami.

Aby przygotować esencjonalny wywar wystarczą dwie godziny gotowania i kilka składników. W uzyskaniu niepowtarzalnego smaku bez wątpienia pomoże nam pasta miso ze sfermentowanej soi z aromatem płatków tuńczyka bonito. Do tego kilka liści kapusty pak choi, podsmażone na złoto pieczarki oraz dymka i prażony sezam. 

Bulion azjatycki z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 15 cm kawałek pora 
  • 4 łodygi selera naciowego 
  • 30 g imbiru (kawałek wielkości kciuka)
  • 4 marchewki 
  • 2 pomidory 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 l wody
  • porcja rosołowa (800 g)
  • 2 pałki trawy cytrynowej 
  • 1,5 łyżki pasty miso 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 dymka 
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 5 pieczarek 
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
  • prażony sezam

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Warzywa: seler naciowy, marchew, por, imbir przekrój na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół. Czosnek obierz z łupin. Warzywa „opiecz” z każdej strony na suchej patelni zwykłej lub np. grillowej. 

Krok 2:

Do garnka wlej wodę, następnie dodaj porcje rosołową, podsmażone warzywa, trawę cytrynową, miso i sól. Gotuj 2 godziny, aż bulion zredukuje swoją objętość o połowę.

Krok 3:

Do gotującego się bulionu włóż na minutę liście kapusty pak choi. Wyjmij na ręcznik papierowy. 

Krok 4:

Pieczarki pokój w grube plastry, następnie podsmaż je na oleju. Lekko posól do smaku. Makaron ryżowy przygotuj według opisu na opakowaniu. 

Krok 5:

Do miski wlej bulion, dodaj makaron ryżowy, kapustę pak choi, posiekaną dymkę, podsmażone pieczarki, a na koniec prażony sezam.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również