Dania główneRyby
Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie
Lubicie tuńczyka? Ja bardzo, ale głównie korzystam z tuńczyka w puszce. Dodaje go do sałatek, sosów do makaronu, czy też past na chleb. Ryba świetnie komponuje sie z różnymi produktami i tworzy fantastyczne dania. Myślę, że większość z Was zna właśnie takiego tuńczyka. Ja dzisiaj przychodzę do Was z z surową wersją. Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie to przepyszne połączenie smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował.
Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka – każdy po około 150 g
Marynata:
- pół pęczka koperku
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik ustaw na temperaturę 200°C.
Krok 2:
Steki ułóż w naczyniu do zapiekania, następnie pozostaw na 30 min w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Koperek i czosnek drobno posiekaj, a następnie połącz z oliwą, sokiem i skórką z cytryny. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Za pomocą pędzelka natrzyj steki, następnie poczekaj jeszcze 30 minut. Tuńczyka piecz około 10-12 minut w stałej temperaturze 200°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<