Dania główneDróbPierogi i kluski
Pierogi z gęsiną i żurawiną
Kto z nas nie lubi pierogów? Powiem Wam szczerze, że ja nie znam osoby, która obok pierogów przejdzie niewzruszona. Polacy kochają pierogi, moja rodzina również. Dlatego, gdy rozpoczyna się „sezon” na gęsinę w sklepach, w domu przygotowuje pierogi z gęsiną i żurawiną. Bez wątpienia jest to jedna z moich ulubionych wersji farszu do pierogów. Delikatna, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach. Czekam na Wasze opinie.
Pierogi z gęsiną i żurawiną
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej + odrobina do oprószenia blatu
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 kg mięsa z gęsi gotowanego (udka, szyjka, serce, żołądek)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka kolendry świeżej, posiekanej 100 g żurawiny suszonej 2 łyżki oleju 1 łyżka prażonego sezamu
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. Na blacie usyp kopczyk, wlej do niego wodę, olej i wbij jajko. Następnie delikatnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu, podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierka lub folią spożywczą. Odstaw na czas przygotowania farszu.
Krok 2:
Następnie żurawinę zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, następnie odsącz i posiekaj.
Krok 3:
Po trzecie na oleju podsmaż cebulę do ciemno złotego koloru. Następnie mięso drobno posiekaj, dodaj do niego cebulę, sezam, żurawinę, kolendrę. Dopraw sokiem z cytryny, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Krok 4:
Ciasto rozwałkuj, odrobinę podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki (najlepiej za pomocą szklanki). Na krążki układaj łyżeczkę nadzienia, sklej dokładnie brzegi. Na zakończenie gotuj w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Po więcej drobiowych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.