Przepis
Warzywa faszerowane
Papryka faszerowana ryżem
Składniki
- 7-8 sztuk papryki
- 300 g ryżu
- 10 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 400 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 500 g pieczarek
- po pęczku świeżych ziół: oregano i tymianku lub majeranku
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki wydrążamy i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, a kiedy całość odparuje wsypujemy ryż i całość smażymy ok. 5 minut. Następnie dolewamy wywar i dusimy ciągle mieszając aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane zioła, solimy i pieprzymy do smaku. Tak powstałą masą napełniamy papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy resztą oleju i wstawiamy na 5– 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.