X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Papryka faszerowana ryżem

Składniki

  • 7-8 sztuk papryki
  • 300 g ryżu
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 400 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 500 g pieczarek
  • po pęczku świeżych ziół: oregano i tymianku lub majeranku
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryki wydrążamy i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, a kiedy całość odparuje wsypujemy ryż i całość smażymy ok. 5 minut. Następnie dolewamy wywar i dusimy ciągle mieszając aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane zioła, solimy i pieprzymy do smaku. Tak powstałą masą napełniamy papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy resztą oleju i wstawiamy na 5– 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również