Boże NarodzenieDania główneRyby
Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem
Mam dzisiaj dla Was połączenie nieoczywistych smaków. Ryba i ciemne piwo, ciekawi jesteście co wymyśliłem? Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem, coś nowego i bez wątpienia pysznego na świąteczny stół lub na niedzielny obiad. Karpia możecie zastąpić praktycznie każdą rybą, którą lubicie. Zapraszam próbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem
Składniki:
- 600 g filetów z karpia, suma, łososia lub dorsza czerstwej bułki
- 100 ml mleka np. bez laktozy
- 1 cytryna
- 500 ml ciemnego piwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 białko jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka miodu np. gryczanego
- 2 szalotki
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- 50 g mąki np. pszennej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze bułkę namocz w mleku i po kilkunastu minutach odciśnij.
Krok 2:
Rybę zmiel w maszynce z odciśniętą bułką (sitko o małych oczkach).
Krok 3:
Do zmielonej ryby dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, białko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Następnie z masy uformuj pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej, obtocz je w mące.
Krok 4:
W rondelku roztop masło, dodaj szalotki pokrojone w piórka oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Wymieszaj, smaż około 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej wywar. Kiedy odparuje o połowę, dodaj piwo, miód, sól, pieprz i pulpety. Następnie Gotuj całość 10–15 minut na małym ogniu.
Przepis z książki ,,Kuroniowie przy stole”
Więcej inspiracji na przepisy z rybami znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją grupę.