X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneRyby

Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem

Mam dzisiaj dla Was połączenie nieoczywistych smaków. Ryba i ciemne piwo, ciekawi jesteście co wymyśliłem? Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem, coś nowego i bez wątpienia pysznego na świąteczny stół lub na niedzielny obiad. Karpia możecie zastąpić praktycznie każdą rybą, którą lubicie. Zapraszam próbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem

Składniki:

  • 600 g filetów z karpia, suma, łososia lub dorsza czerstwej bułki
  • 100 ml mleka np. bez laktozy
  • 1 cytryna
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka miodu np. gryczanego
  • 2 szalotki
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • 50 g mąki np. pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze bułkę namocz w mleku i po kilkunastu minutach odciśnij.

Krok 2:

Rybę zmiel w maszynce z odciśniętą bułką (sitko o małych oczkach).

Krok 3:

Do zmielonej ryby dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, białko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Następnie z masy uformuj pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej, obtocz je w mące.

Krok 4:

W rondelku roztop masło, dodaj szalotki pokrojone w piórka oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Wymieszaj, smaż około 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej wywar. Kiedy odparuje o połowę, dodaj piwo, miód, sól, pieprz i pulpety. Następnie Gotuj całość 10–15 minut na małym ogniu.

Przepis z książki ,,Kuroniowie przy stole” 

Więcej inspiracji na przepisy z rybami znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją grupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również