Składniki
- 1 kaczka lub gęś ok 3 kg
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 70 dkg boczku wędzonego
- 5 cebul średniej wielkośc
- 250 dkg rodzynek
- 250 dkg migdałów
- 1 główka czosnku
- 5 łyżek tartej bułki
- 3 jaja
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka kminku
- 3 łyżki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaczkę , wątróbki oraz boczek zagotować w osobnych garnkach i gotować wszystko do miękkości po czym pozostawić do ostudzenia.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i zeszklić na patelni dodając kaczy tłuszcz zebrany z powierzchni wywaru w którym gotowała się kaczka. Pozostawić do ostygnięcia.Kiedy mięso ostygnie oddzielić od kości, wątróbki i boczek pokroić na cząstki i przygotować całość wraz z cebulą do zmielenia w maszynce na drobnym oczku.
Całość zmielić na drobnym oczku, dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy, jajka, migdały, rodzynki oraz bułkę tartą . Wyrobić na gładką masę . Foremki posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i umieścić masę wewnątrz foremek.
Pasztety piec w temp 160*C przez ok 45 minut. Całość podawać na zimno lub ciepło. Pysznie smakuje z konfiturą z żurawiny lub borówki ! Smacznego :)