Kiełbasy i wędliny
Szynka z dzika – peklowana wędzona na zimno
Składniki
- 5 - 7 kg szynki z dzika z kością
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli peklowej
- 5 liści laurowych (pokruszone)
- 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)
Sposób przygotowania
Przygotowanie zalewy: Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.
Szynkę dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości. (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości). Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej, lub z braku takiego naczynia można szynkę włożyć do plastikowego spożywczego worka, wlać marynatę i szczelnie zawiązać), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na czternaście dni.
Mięso przewracać w zalewie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, oczyścić z przypraw i osuszyć czystą ściereczką.
Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.
Wędzić minimum siedem dni (w pierwszym dniu dosuszamy szynkę w wędzarni) w zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z przerwami co 10 godzin.
Szynkę wędzoną możemy podawać również gotowaną, parzoną lub duszoną (np w sosie grzybowym).
Smacznego