Babeczki bananowe to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Są wilgotne, miękkie i pełne naturalnej słodyczy. Niewątpliwie przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. W związku z tym sprawdzą się świetnie na drugie śniadanie, deser do kawy lub przekąskę w lunchboxie.
BABECZKI BANANOWE
Składniki:
Babeczki:
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
- pół szklanki cukru np. trzcinowego
- 1 jajko
- 1 laska wanilii lub np. 1 łyżeczka esencji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Lukier:
- 1 białko
- 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
Skórka kandyzowana:
- skórka z jednej pomarańczy pokrojonej w cienkie paski
- 30 g cukru np. trzcinowego
- 50 ml wody
Polewa:
- 1 czekolada deserowa
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka migdałów
Babeczki bananowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem. Dodaj cukier, jajko i ziarna wanilii. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Powstała masa jest dość gęstą. Najlepiej przełożyć ją łyżką do 6 foremek muffinkowych (ja użyłem silikonowych. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 2:
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj lukier i skórkę pomarańczową. Białko ubij(mikserem) z cukrem na sztywną pianę dolewając w trakcie sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 3:
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Babeczki dekoruj lukrem i posyp na wierzch skórkę pomarańczową. Inne czekoladą i płatkami migdałów.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów np. na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<