Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 białko
- 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy pokrojonej w cienkie paski
- 30 g cukru
- 50 ml wody
- 1 czekolada deserowa
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka migdałów
Sposób przygotowania
Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem. Dodaj cukier, jajko i ziarna wanilii. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Powstała masa jest dość gęstą. Najlepiej przełożyć ją łyżką do 6 foremek muffinkowych (ja użyłem silikonowych. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj lukier i skórkę pomarańczową. Białko ubij(mikserem) z cukrem na sztywną pianę dolewając w trakcie sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Babeczki dekoruj lukrem i posyp na wierzch skórkę pomarańczową. Inne czekoladą i płatkami migdałów.