Przepis
Pierogi i kluski
Kluski leniwe na słodko
Składniki
- 500 g sera białego
- 3 jajka
- 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
- po1 łyżce: rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
- 250 ml śmietany
- cukier waniliowy, cukier, sól
Sposób przygotowania
Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.