Przepis
Zupy
Krem z selera
Składniki
- 1/2 kg korzenia selera
- 3 łodygi selera naciowego (z listkami do garnierowania)
- 1 biała część pora
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- 1/4 litra białego wytrawnego wina
- 1/8 litra kremówki
- papryka mielona, suszone nasiona selera, sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki grzanek pszennych
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa, oczyścić i drobno posiekać.
Rozgrzać w rondlu oliwę z masłem, dodać warzywa (prócz selera naciowego) i poddusić. Dodać pół litra bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut).
Seler naciowy ugotować osobno w małej ilości bulionu na pół twardo i odcedzić. Bulion z gotowania dodać wraz z winem do ugotowanych warzyw. Rozdrobnić całość blenderem. Doprawić papryką, nasionami selera, solą oraz pieprzem, dodać śmietanę, rozmieszać blenderem i całość doprowadzić do wrzenia, lecz więcej nie gotować.
Dodać ugotowany osobno seler naciowy.
Garnierować grzankami i liśćmi selera naciowego.