Potrawy z grilla
Florydzkie Burro z grilla
Składniki
- placki z kukurydzianej mąki (6 szt)
- 1/4 kg mielonej wołowiny
- 1/4 kg gotowanej ciemnej fasoli
- 5 dkg startego żółtego twardego sera
- 10 dkg pomidorowej salsy
- 3 łyżki marynowanej papryki japaleno
- 6 łyżeczek ukwaszonej kremówki
- 1/2 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do mięsa (przepis poniżej)
Sposób przygotowania
Mięso smażymy na patelni na barwę jasnobrązową cały czas mieszając i rozdrabniając na jak najmniejsze cząstki, po usmażeniu odlewamy tłuszcz.
Połową szklanki wrzątku zalewamy przyprawę do mięsa i wlewamy na usmażoną wołowinę, podsmażamy na patelni mieszając często, aż do całkowitego odparowania.
Ugotowaną fasolę rozdrabniamy blenderem wraz z połową utartego sera.
Nakładamy na placki kukurydziane warstwę fasoli, mięsa, salsy i posypujemy utartym serem, a następnie zawijamy placki na zakładkę.
Aluminiową folię smarujemy oliwą i zawijamy w nią nadziane placki.
Nagrzewamy grill do średniej temperatury (około 150*C) i układamy placki zawinięte w folię. Pieczemy po 3 minuty z każdej strony (w połowie pieczenia folię lekko otworzyć).
Upieczone placki smarujemy z wierzchu śmietaną, układamy kawałki japaleno i posypujemy resztą sera.
Możemy podawać z sałatą i pomidorem.
przyprawa do mięsa: Dokładnie ucieramy w moździeżu 1/4 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 1/4 łyżeczki suszonego kminu, 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru, 1/2 łyżeczki oregano i połowę wołowej kostki bulionowej.
Smacznego