Przepis
Ryby
Roladki z amura ze szparagami
Składniki
- ok. 150 g wyfiletowanego amura na osobę
- 1 ugotowany szparag na plaster ryby
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy cienko filety z amura ze skórą (żeby się nie rozpadły i można je było łatwo zawinąć). Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i odstawiamy na pół godziny, żeby stały się mocniejsze i bardziej elastyczne. Następnie na plaster ryby kładziemy szparag, zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego, polewamy jogurtem lub śmietaną i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. To wykwintne danie możemy jeszcze ulepszyć, zapiekając je z pokrojonymi pieczarkami, utartym serem, ewentualnie z sosem beszamelowym.