Przekąski na zimnoWielkanoc
Jajka faszerowane awokado i wędzonym łososiem
Zbliżają się święta wielkanocne, więc czas pomyśleć co pysznego przygotować w tym roku. Jest kilka klasyków, które muszą się pojawić, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka faszerowane. Pomysłów i idących za tym przepisów na to danie są dziesiątki. Ja uwielbiam jajka faszerowane, dlatego na naszym świątecznym stole zawsze jest kilka rodzajów. Dzisiaj mam dla Was jajka faszerowane awokado i wędzonym łososiem. Bez wątpienia pyszna propozycja, która Wam zasmakuje.
Jajka faszerowane awokado i wędzonym łososiem
Składniki:
- 10 jajek
- awokado (duże, ok 350 g bez pestki)
- 2 łyżki majonezu
- garść natki pietruszki
- 50 g łososia wędzonego na zimno
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka ugotuj, ostudź, następnie obierz. Przekrój na pół, żółtka włóż do miseczki, białka ułóż na talerzu.
Krok 2:
Awokado przekrój na pół, w pestkę wbij nóż i wyjmij ja. Łyżką wydrąż miąższ awokado i dodaj go do żółtek. Zawartość miski rozgnieć widelcem.
Krok 3:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Przełóż farsz do rękawa cukierniczego z tylką o dużym otworze i faszeruj przygotowane na talerzu białka. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to zrób to łyżeczką lub użyj np. torebki strunowej.
Krok 5:
Łososia pokrój w cienkie paski lub kosteczkę i ułóż na przygotowanych jajkach.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne potrawy znajdziesz >> TUTAJ <<