Makaron
Lasagne
Składniki
- Makaron do lasagne (paczka wystarczy)
- 300 - 400 g sera żółtego (gouda jest dobra)
- 1 pomidor
- garść sezamu
- 15ml oleju
Sos nr 1 (a la boloński)
- 1kg mięsa mielonego (najlepsze wołowo - wieprzowe)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150g przecieru pomidorowego
- 50g śmietany 18%
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- pieprz,
- sól lub sól czosnkowa
Sos nr 2 (beszamel)
- 50g masła lub margaryny
- 1 czubata łyżka stołowa mąki pszennej
- ok. 0.5l mleka
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Zaczynamy od sosu nr 1.
Na patelni na oliwie podsmażamy drobno w kostkę pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu wrzucamy mięso mielone i smażymy około 10 - 15 minut (w zależności od mięsa) ciągle mieszając. Najlepsze mięso to takie które się "rozsypie" podczas smażenia. Przez praskę wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy bazylię, tymianek i paprykę. Oczywiście wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę i znowu mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i wiadomo mieszamy.
Sos nr 1 gotowy. Sos nr 2.
W rondelku roztapiamy masło lub margarynę. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dolewamy mleko i mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i zmieloną na tarce gałką muszkatołową. Kiedy sos stężeje znaczy, że jest gotowy. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy tłuszczem (margaryną). Ja posypuję jeszcze bułką tartą spód i boki. Kładziemy pierwszą warstwę makaronu (ja przed położeniem moczę makaron na pierwszą warstwę w ciepłej wodzie). Potem nakładamy sos boloński, na nim beszamel i posypujemy uprzednio startym żółtym serem. I znowu makaron, sos 1, sos 2 i ser aż do wyczerpania zapasów. Ostatnią warstwę nie przykrywamy makaronem, tylko na sos beszamelowy Układamy w plastry pokrojony pomidor, posypujemy serem i rozsypujemy sezam na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 - 180 stopni na 40 - 45 minut. Smacznego