Przepis
Ryby
Sola ze szpinakiem pod beszamelem
Składniki
- około 150 g fileta z soli na osobę
- 100 g szpinaku świeżego lub 50 g mrożonego
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Część dodajemy do podduszonego szpinaku, a z drugiej części zasmażki, mleka, pieprzu, soli i gałki muszkatołowej robimy sos beszamelowy. W naczyniu do zapiekania układamy skropione sokiem z cytryny i posolone filety z soli, na filetach układamy podduszony szpinak wymieszany z posiekanym czosnkiem i zasmażką, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20–30 minut. Filety przed zapiekaniem można usmażyć, wtedy zapiekanie skracamy do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Uwaga dla oszczędnych – w ten sam sposób możemy przyrządzić filety z flądry lub halibuta.