X

Czego szukasz?

Przepis

Przyszła jesień, a wraz z jesienią zimne dni i wieczory. Dlatego musimy się przestawić i zacząć gotować treściwe i rozgrzewające posiłki. Do łask wracają zupy i kremy, których latem praktycznie nie gotujemy. Imbir, czosnek, cynamon, to smaki i zapachy jesieni. Dzisiaj mam dla Was szybką i pyszną zupę z soczewicą. Bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie. Zupa soczewicowa, przepis poniżej: 

Zupa soczewicowa

Składniki:

  • 2 małe marchewki
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 12 cm kawałek pora
  • 3 łyżki oliwy oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1,5 litra wody 
  • 120 g soczewicy zielonej
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 brokuła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Marchew, cebulę pokrój w kostkę. Następnie pora posiekaj ale niezbyt drobno, aby nie zniknął w zupie.

Krok 2:

Podsmaż warzywa w garnku na oliwie, następnie dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż jeszcze chwilę i dodaj przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, cynamon i curry.

Krok 3:

Wlej wodę i wsyp soczewicę, dopraw solą i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w większą kostkę, cukinie bez środków pokrojoną w kostkę i różyczki brokuła.

Krok 4:

Na koniec dodaj koncentrat i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z kolendra lub np. natką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wspaniała zupa.Rozgrzewająca,sycąca i bardzo smaczna.Przeziębione dzieci nie miały na nic apetytu,ale tę zupę zjadły z wielkim smakiem.Gorąco polecam.

Sprawdź również