Przyszła jesień, a wraz z jesienią zimne dni i wieczory. Dlatego musimy się przestawić i zacząć gotować treściwe i rozgrzewające posiłki. Do łask wracają zupy i kremy, których latem praktycznie nie gotujemy. Imbir, czosnek, cynamon, to smaki i zapachy jesieni. Dzisiaj mam dla Was szybką i pyszną zupę z soczewicą. Bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie. Zupa soczewicowa, przepis poniżej:
Zupa soczewicowa
Składniki:
- 2 małe marchewki
- 1 mała czerwona cebula
- 12 cm kawałek pora
- 3 łyżki oliwy oliwek
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1,5 litra wody
- 120 g soczewicy zielonej
- 2 ziemniaki
- 1/2 cukinii
- 1/4 brokuła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- oliwa lub olej np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Marchew, cebulę pokrój w kostkę. Następnie pora posiekaj ale niezbyt drobno, aby nie zniknął w zupie.
Krok 2:
Podsmaż warzywa w garnku na oliwie, następnie dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż jeszcze chwilę i dodaj przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, cynamon i curry.
Krok 3:
Wlej wodę i wsyp soczewicę, dopraw solą i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w większą kostkę, cukinie bez środków pokrojoną w kostkę i różyczki brokuła.
Krok 4:
Na koniec dodaj koncentrat i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z kolendra lub np. natką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Zrobiłam Jest pyszna, polecam.
Witam a ta kolendra w proszku to ziarna kolendry sproszkowane czy suszona natka?
Pozdrawiam
kolendra mielona
Wspaniała zupa.Rozgrzewająca,sycąca i bardzo smaczna.Przeziębione dzieci nie miały na nic apetytu,ale tę zupę zjadły z wielkim smakiem.Gorąco polecam.
Jest mi niezmiernie miło. U nas Zośka też chora niestety 🙁
Ale życzymy dużo zdrówka i pozdrawiamy 🙂
HEJKA