X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZupy

Zupa soczewicowa

Składniki

  • 2 małe marchewki
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 12 cm kawałek pora
  • 3 łyżki oliwy oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1,5 litra wody 
  • 120 g soczewicy zielonej
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 brokuła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Marchew, cebulę pokrój w kostkę. Pora posiekaj ale niezbyt drobno, aby nie zniknął w zupie. Podsmaż warzywa w garnku na oliwie, następnie dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż jeszcze chwilę i dodaj przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, cynamon i curry. Wlej wodę i wsyp soczewicę, dopraw solą i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w większą kostkę, cukinie bez środków pokrojoną w kostkę i różyczki brokuła. Po 15 minutach dodaj koncentrat i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z kolendra lub natką.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Karol Diduszko

    Wspaniała zupa.Rozgrzewająca,sycąca i bardzo smaczna.Przeziębione dzieci nie miały na nic apetytu,ale tę zupę zjadły z wielkim smakiem.Gorąco polecam.

    • Jakub Kuroń

      Jest mi niezmiernie miło. U nas Zośka też chora niestety 🙁
      Ale życzymy dużo zdrówka i pozdrawiamy 🙂
      HEJKA

Sprawdź również