Boże NarodzenieRyby
Filet z łososia faszerowany fetą i szpinakiem
Łosoś to bez wątpienia jedna z moich ulubionych ryb, przez co dość często wybieram ją do naszego tygodniowego menu. Staram się urozmaicać jej podanie, żeby nie znudziła się dziewczynkom. Dzisiaj mam dla Was filet z łososia faszerowany fetą i szpinakiem. To połączenie wyszło super, dzięki szpinakowi ryba pomimo pieczenia jest wilgotna, delikatna, aż rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie!
Filet z łososia faszerowany fetą i szpinakiem
Składniki:
- 4 filety z łososia po ok. 130 g
- 400 g szpinaku np. mrożonego
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebulę i czosnek posiekaj, czosnek dodatkowo utrzyj z odrobiną soli. Następnie w rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim cebule z czosnkiem, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak i całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2:
Gdy szpinak przestygnie dodaj do niego pokruszoną fetę, następnie wymieszaj.
Krok 3:
Filety z łososia przekrój na pół z boku, ale nie rozcinając do końca. Następnie w powstałą kieszeń włóż szpinak wymieszany z fetą.
Krok 4:
Filet oprósz solą, pieprzem posmaruj olejem. Na koniec zapiecz 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podawaj z ziemniakami puree i surówkami.
Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.