Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Sztuka mięsa pod beszamelem
Składniki
- 1 kg pręgi wołowej
- 1 seler, 1 kalafior, 1 pietruszka, 3 marchewki
- 400 ml wywaru z mięsa (może być z kostki)
- 400 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki
- 40-50 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i gotujemy wraz z warzywami, aż do miękkości. Po ugotowaniu mięso kroimy w plastry lub na kawałki, jarzyny osączamy i kroimy w plastry oraz w słupki (seler). Połowę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, a następnie wlewamy przestudzony wywar z mięsa i jarzyn oraz mleko. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, można też dodać szczyptę gałki muszkatołowej. W żaroodpornym naczyniu kładziemy mięso, na nim jarzyny, całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartą bułką i kawałkami pozostałego masła. Zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Podajemy w naczyniu, posypując potrawę posiekaną natką pietruszki.