X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina

Sztuka mięsa pod beszamelem

Składniki

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1 seler, 1 kalafior, 1 pietruszka, 3 marchewki
  • 400 ml wywaru z mięsa (może być z kostki)
  • 400 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • 40-50 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i gotujemy wraz z warzywami, aż do miękkości. Po ugotowaniu mięso kroimy w plastry lub na kawałki, jarzyny osączamy i kroimy w plastry oraz w słupki (seler). Połowę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, a następnie wlewamy przestudzony wywar z mięsa i jarzyn oraz mleko. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, można też dodać szczyptę gałki muszkatołowej. W żaroodpornym naczyniu kładziemy mięso, na nim jarzyny, całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartą bułką i kawałkami pozostałego masła. Zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Podajemy w naczyniu, posypując potrawę posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również