Dania głównePierogi i kluskiPotrawy wegetariańskiePotrawy z ziemniaków
Knedle ze śliwkami lub z wiśniami Macieja Kuronia
Knedle ze śliwkami lub z wiśniami, którą wersję wybieracie? Ja jestem za wariantem ze śliwkami, takie knedle lubię najbardziej. Polane bułką tartą usmażoną na maśle. Co roku czekam na sezon śliwkowy i zabieram się do roboty.
Knedle ze śliwkami lub z wiśniami Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 300 g mąki (1,5-2 szklanki)
- 1 jajko
- 700 g śliwek węgierek lub np. 500 g wiśni
- 3 łyżki tartej bułki – do polania
- 4 łyżki masła
- sól
- ew. cukier lub np. cukier waniliowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki umyj i ugotuj bez obierania, następnie odcedź, obierz i zmiel przez maszynkę.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formuj wałki o średnicy 3 cm i pokrój je na talarki o grubości 2-3 cm.
Krok 3:
Z każdego talarka uformuj krążek, na który nałóż wydrylowaną śliwkę lub np. wiśnię (jeśli wybierzesz wiśnie to warto posypać cukrem i cukrem waniliowym). Zlep, nadając gotowym knedlom kształt kuli.
Krok 4:
Wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 3-5 minut. Po odcedzeniu delikatnie opłucz knedle gorącą wodą i podawaj polane usmażoną na maśle tartą bułką lub np. posypane cukrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mączne obiady znajdziesz >> TUTAJ <<