X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluskiPotrawy wegetariańskiePotrawy z ziemniaków

Knedle ze śliwkami lub z wiśniami Macieja Kuronia

Knedle ze śliwkami lub z wiśniami, którą wersję wybieracie? Ja jestem za wariantem ze śliwkami, takie knedle lubię najbardziej. Polane bułką tartą usmażoną na maśle. Co roku czekam na sezon śliwkowy i zabieram się do roboty. 

Knedle ze śliwkami lub z wiśniami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 300 g mąki (1,5-2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 700 g śliwek węgierek lub np. 500 g wiśni
  • 3 łyżki tartej bułki – do polania
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • ew. cukier lub np. cukier waniliowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki umyj i ugotuj bez obierania, następnie odcedź, obierz i zmiel przez maszynkę.

Krok 2:

Dodaj przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formuj wałki o średnicy 3 cm i pokrój je na talarki o grubości 2-3 cm.

Krok 3:

Z każdego talarka uformuj krążek, na który nałóż wydrylowaną śliwkę lub np. wiśnię (jeśli wybierzesz wiśnie to warto posypać cukrem i cukrem waniliowym). Zlep, nadając gotowym knedlom kształt kuli.

Krok 4:

Wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 3-5 minut. Po odcedzeniu delikatnie opłucz knedle gorącą wodą i podawaj polane usmażoną na maśle tartą bułką lub np. posypane cukrem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mączne obiady znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również