X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki
  • 50 g masła
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałka muszkatołowej

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietanką i wkładamy do nagrzanego do 170° piekarnika na 30– 40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku. Oczywiście jest to przepis podstawowy, i jak zwykle zachęcam Państwa do eksperymentowania.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również