Dania głównePotrawy z ziemniakówTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana podstawowa Macieja Kuronia
Zapiekanki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych. Szybko się robią i są pyszne. Świetnie smakują jako obiad, ale idealnie odnajdują się również w duecie z mięsem, czy też warzywami. Możecie je przygotować zarówno z surowych ziemniaków jak i gotowanych. Poniżej zapiekanka ziemniaczana podstawowa. Zapiekankę możecie wzbogacić o inne produkty, choćby brokuły, czy też białą rybę.
Zapiekanka ziemniaczana podstawowa Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki 18% lub 30%
- 50 g masła
- sól np. himalajska
- świeżo mielony pieprz czary
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz lub dokładnie wyszoruj, następnie pokrój na bardzo cienkie plastry. Jeśli masz ziemniaki z wczorajszego obiadu możesz użyć ich zamiast surowych, takie ziemniaki pokrój grubiej, żeby się nie połamały.
Krok 2:
Naczynie do zapiekania posmaruj połową masła, następnie ułóż warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3:
Na całość ułóż grudki masła, następnie polej śmietanką i włóż do nagrzanego do 170° piekarnika na 30– 40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku.
Zapiekankę podawaj jako danie główne lub np. dodatek do mięsa i warzyw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<
Wyrosłam w okolicy gdzie ziemniaki pieczone w plasterkach w piekarniku lub na patelni to był obiad – posiłek na wszelkie kryzysy. I gdy już jako osoba dorosła zaczęłam udoskonalać, boczkiem, kiełbasą i innymi smacznymi dodatkami, próbując odtworzyć ten smak z przykrością stwierdzałam, że to nie jest to. Nigdy tak samo nie smakowało. Kiedyś odwiedziłam przyszywaną ciotkę, która mnie poczęstowała takimi ziemniakami, posypanymi koperkiem i to był ten smak! Na moje pytanie ciotka powiedziała…a nic wielkiego dziecko, ziemniaki, sól i margaryna mleczna z kostki. I to jest dowód na to, jak smak potrafi się wryć w pamięć i urosnąć do rangi kultu.