Przepis
Zupy
Zupa kalafiorowa
Składniki
- łyżka masła
- 2 małe marchewki, obrane pokrojone w słupki
- 1 pietruszka, obrana pokrojona w słupki
- 50 g selera, obrany pokrojony w słupki
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- ½ kalafiora, podzielona na mniejsze różyczki
- sól
- ½ szklanki zielonego groszku
- 100 ml śmietany 18%
- do posypania koperek
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej masło, wsyp warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Zeszklij warzywa, około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj liść i ziele, zalej wywarem, pokrojone ziemniaki oraz kalafiora. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, dodaj świeży lub mrożony groszek. Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wlej do garnka, delikatnie zagotuj. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Po ogórkowej oraz kapuśniaku ugotowałam
z tego przepisu zupę i smakowała mi bardzo ! Dziękuję za przepisy,bo uwierzyłam,że mogę dobrze gotować.
Wspaniała, smaki dzieciństwa. To już druga z Pana przepisów.zaraz po ogórkowej , która była hitem poimprezowym
Dziękuję
Lidka,
Dziękuje za komentarz. Bardzo się cieszę, że kolejny raz Cię nie zawiodłem 🙂
Pozdrawiam
Trzymaj się ciepło 🙂
Pyszna zupa!!
Dzięki Marta 🙂