Przepis
Zupy
Zupa gulaszowa Kuby
Składniki
- 400 g wołowiny np. łopatki lub rostbefu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju lub smalcu
- 2 l wywaru lub wody
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2-3 papryki różnokolorowe, pokrojone w paski
- 4 utarte ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 100 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w paseczki. Mąkę doprawiamy solidnie solą i pieprzem, obtaczamy w niej wołowinę. Przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu, do uzyskania rumianego koloru. Podlewamy 2 chochelkami wywaru, kiedy płyn prawie cały wyparuje dodajemy: 2 rodzaje papryki w proszku, kminek i pieprz. Smażymy całość 2 minuty na małym ogniu, zalewamy resztą wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na osobnej patelni, rozgrzej pozostały tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidora oraz koncentrat pomidorowy, duś 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa do mięsa, wsypujemy ziemniaki, zacierkę, majeranek, tymianek, cukier. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą.