X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa gulaszowa Kuby

Składniki

  • 400 g wołowiny np. łopatki lub rostbefu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • 2 l wywaru lub wody
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2-3 papryki różnokolorowe, pokrojone w paski
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 100 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego           
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w paseczki. Mąkę doprawiamy solidnie solą i pieprzem, obtaczamy w  niej wołowinę. Przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu, do uzyskania rumianego koloru. Podlewamy 2 chochelkami  wywaru, kiedy płyn prawie cały wyparuje dodajemy: 2 rodzaje papryki w proszku, kminek i pieprz. Smażymy całość 2 minuty na małym ogniu, zalewamy resztą wywaru i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Na osobnej patelni,  rozgrzej pozostały tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidora oraz koncentrat pomidorowy, duś 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa do mięsa, wsypujemy ziemniaki, zacierkę, majeranek, tymianek, cukier. Gotujemy 10 minut, doprawiamy solą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również