DróbPotrawy z grilla
Udka faszerowane z papryką
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka jabłkowego octu
- 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 6 suszonych marynowanych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 średnie papryki
- 1 świeży pomidor
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Udka wyfiletować z kości i lekko natrzeć solą, Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać wino z 4 łyżkami oliwy i octem, dodać rozmaryn i zielony pieprz. Zalać marynatą udka (muszą być przykryte) i marynować w lodówce około 6-8 godzin. Wyjąć z marynaty i w miejsce kości włożyć suszone marynowane pomidory, zawinąć i spiąć wykałaczką. Rozgrzać grill do około 200*C i opiec mięso z wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować około 30-40 minut (wnętrze udka musi osiągnąć temperaturę około 80*C). Paprykę pokrajać w pierścionki (oczyścić z pestek) a cebulę w półtalarki. Z pomidora zdjąć skórę i dokładnie rozmiksować z pozostałym z marynaty zielonym pieprzem. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wrzucić paprykę z cebulą i "zeszklić". Dodać rozmiksowanego pomidora i podlewając pozostałą marynatą dusić do momentu całkowitego odparowania płynu, aż papryka pozostanie w bardzo gęstym sosie. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Upieczone udka można przykryć papryką lub podawać oddzielnie. Smacznego