Dania główneWarzywa faszerowane
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 3 ząbki czosnku
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 pomidory
- ½ pęczka natki pietruszki
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz miąższ, uważaj aby nie przedziurawić skóry. Wydrążone warzywa dopraw solą i pieprzem, odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę kolorową, smaż aż zmięknie.
Po tym czasie dodaj posiekany drobno czosnek. Po 2 minutach włóż mięso mielone.
W momencie gdy mięso się zetnie dodaj pokrojone drobno pomidory.
Smaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy.
Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.
Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie, bo ma za dużo. Cóż taki okres w roku, trzeba coś z nią robić. Na stronie jest już kilka pomysłów np. https://kuron.com.pl/smazone-cukinie/ Dzisiaj pomysł dość klasyczny Cukinia faszerowana mięsem mielonym.
Magiczna uniwersalność
Cukinie cechuje magiczna uniwersalność. Można z niej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo, kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo 😉 No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich jest cukinia faszerowana mięsem mielonym.
Dowolna dusza
Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem. Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella. Jednym słowem cukinie może kształtować „dowolna dusza” (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym.
Przepis krok po kroku
Jak zawsze przygotowaliśmy dla Was przepis krok po kroku, aby było łatwiej. Zastanawiamy się także nad przepisami wideo ale na razie, nie mamy za bardzo zaplecza. Jeżeli pojawiłoby się dużo głosów na tak, że oczekujecie od nas filmików kulinarnych, zastanowimy się nad przyspieszeniem tego procesu 🙂
Wnioski, prośby, skargi, zażalenia w komentarzach prosimy 😉
SMACZNEGO!!!
Super przepis, właśnie wypróbowałem! Pyszota! ❤️ Ja dodałem jeszcze troszeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki
Uwielbiam
Super!
A co z miąższem wydrążonym.?
Możesz dodać do farszu i podsmażyć z innymi składnikami.
A co z wydrążonym miąższem cukinii? Jakoś jego temat został pominięty. Czy podsmażać do z innymi warzywami?
Miąż możesz dodać do farszu i podsmażyć razem z innymi składnikami.
Wyszły baaardzo smaczne 🙂 polecam!
Nie podlewać się niczym tej cukini nie przylegnie ona do naczynia?
Nie, cukinia puszcza wodę więc nic nie powinno przylgnąć.