menu

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto

 

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto

 

Składniki:

 

  • 2 duże cukinie
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 100 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ pęczka szczypioru
  • 60 g żółtego sera
  • sól, pieprz

 

Sos:

 

 

Przygotowanie:

Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, żeby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem. Kiedy we wnętrzu zbierze się woda, osusz je ręcznikiem papierowym.

 

Pierś, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru. Następnie wsyp paprykę, smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, smaż aż odparuje cały nadmiar płynu. Następnie dodaj pomidory z nich także wytworzy się sos, trzeba go odparować. Po tym czasie wsyp posiekany szczypior, smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem.

 

Cukinie napełnij przestudzonym farszem, posyp startym serem. Zapiekaj w 180°C góra-dół przez około 30 minut.

 

W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z pesto.

 

Upieczone cukinie podawaj z sosem majonezowym z pesto.

 

 

Wiadomo nie od dziś, że praktycznie każde warzywo da się faszerować. Z zawodowego doświadczenia nie polecam na pewno brukselki, wielkie z tym warzywem kłopoty a efekt mizerny 😉 Z drugiej strony, najlepszym znanym mi przepisem na nadziane warzywo jest cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami. Wybitnie do tego połączenia smakuje lekki majonez kielecki wymieszany z pesto.

 

Kompania braci

 

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami, danie w którym wszystkie smaki to istna kompania braci. Cudownie łączy się ze sobą delikatny kurczak z aromatycznymi kurkami, wypełniając wnętrze cukinii. Dopełnieniem tych smaków, jest sos na bazie majonezu kieleckiego lekkiego z dodatkiem pesto. Wystarczy po wyjęciu cukinii z piekarnika nałożyć solidną porcję sosu i cieszyć się wyśmienitym smakiem bez zbędnych kalorii. Ponieważ majonez kielecki lekki ma aż 31% mniej tłuszczu i 35% mniej cukru w porównaniu do tradycyjnego majonezu kieleckiego. Co najważniejsze, smakuje równie wyśmienicie 🙂 

 

Smakowy kompromis

 

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami to danie które wymaga sosu, który podkreśli jej walory smakowe. Majonez kielecki lekki spisał się kapitalnie, jako baza do sosu z pesto. To świetnapropozycja dla osób pragnących połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw. Jest to najlepszy smakowy kompromis pomiędzy tradycyjnym a „odchudzonym majonezem.

 

 

Jako że sezon na kurki i cukinię w pełni, cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami zapraszam do zapoznania się jej tajnikami, w formie przepisu krok po kroku. Oczywiście z sosem na bazie majonezu kieleckiego lekkiego z dodatkiem pesto.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

2 odpowiedzi na “Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto”

  1. Jola napisał(a):

    A kiedy dodajemy czosnek? Właśnie robię to danie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję