menu

Leczo. Przepis krok po kroku.

Leczo. Przepis krok po kroku.

Klasyczne leczo uwielbiam miłością pierwszą. Kocham bajeczne połączenie cukinii, papryki i pomidorów.

 

Węgierski rodowód

 

Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.

 

Leczo – Najlepsze z pajdą chleba

 

Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

 

Świetny pomysł na weki

 

Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się, czy to u mojego dziadka, czy u mojej teściowej, że cukinia i papryka oraz pomidory bardzo obficie danego roku obrodziły. Wszystkiego nie dało się przejeść, wiec trzeba było przerabiać. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje.

 

Jak powiedział Robert Makłowicz „leczo nie da się zrobić mało” i tutaj mu wtóruje. Sam musiałem dzielić się z sąsiadami (jak zwykle), bo wyszedł cały gar 😉

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach.

SMACZNEGO!

 

Składniki:

 

  • 250 g mięsa z udka kurczaka
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata) 
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz

 

 

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej połowie oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Przełóż mięso na talerz. Na pozostałym tłuszczu, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Rumiane plastry kiełbasy przełóż na talerz z kurczakiem.

 

Na tej samej patelni z drugą częścią oleju, podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli pokrojonej w pióra, kiedy zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu wsyp cukinię , a po chwili czosnek w pokrojony w plastry. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, wodę, dopraw solą i pieprzem.

 

Duś na małym ogniu, przez 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

 

8 odpowiedzi na “Leczo. Przepis krok po kroku.”

  1. Olo pisze:

    Słabo, że z przecieru, a w ogóle bez pomidorów…

  2. Monika pisze:

    Myślę, że to chyba błąd w nazwie 🙂 Dla większości przecier pomidorowy = koncentrat pomidorowy, a tutaj jest raczej przecier z pomidorów, czyli passata?
    Zrobiłam dzisiaj, leczo przepyszne! Z jednym wielkim pomidorem i passatą :)).
    Dziękuję za przepis 🙂

    • Jakub Kuroń pisze:

      Zgadza się, chodzi o przecier pomidorowy. Dla mnie przecier to właśnie passata, przetarte pomidory. Koncentrat ze skoncentrowanych pomidorów. Ale już widzę, że może wprowadzać to wprowadzać w błąd. Od tej pory będziemy pisać “przecier pomidorowy (passata)”, będzie czytelniej. Dzięki za skorzystanie z przepisu, polecamy się na przyszłość 🙂

      Pozdrawiamy smacznie 🙂

  3. Marzena.M pisze:

    Danie wyszło przepyszne, mam obiad na 3 dni, choć myślę, że zniknie szybciej, a może i będzie trzeba dorabiać. Dziękuję za przepyszny przepis

  4. Jacekwo pisze:

    Panie Jakubie czekam na jakiś nowy przepis na zupke danwo nic nowego tam nie było… Jutro zabieram się za leczo… Napewno będzie bardzo dobre jak większość Pana przepisów…. Pozdrawiam dużo dobrego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję