menu

Leczo. Przepis krok po kroku.

Leczo. Przepis krok po kroku.

Klasyczne leczo uwielbiam miłością pierwszą. Kocham bajeczne połączenie cukinii, papryki i pomidorów.

 

Węgierski rodowód

 

Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.

 

Leczo – Najlepsze z pajdą chleba

 

Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

 

Świetny pomysł na weki

 

Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się, czy to u mojego dziadka, czy u mojej teściowej, że cukinia i papryka oraz pomidory bardzo obficie danego roku obrodziły. Wszystkiego nie dało się przejeść, wiec trzeba było przerabiać. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje.

 

Jak powiedział Robert Makłowicz „leczo nie da się zrobić mało” i tutaj mu wtóruje. Sam musiałem dzielić się z sąsiadami (jak zwykle), bo wyszedł cały gar 😉

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach.

SMACZNEGO!

 

Składniki:

 

  • 250 g mięsa z udka kurczaka
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata) 
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz

 

 

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej połowie oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Przełóż mięso na talerz. Na pozostałym tłuszczu, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Rumiane plastry kiełbasy przełóż na talerz z kurczakiem.

 

Na tej samej patelni z drugą częścią oleju, podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli pokrojonej w pióra, kiedy zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu wsyp cukinię , a po chwili czosnek w pokrojony w plastry. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, wodę, dopraw solą i pieprzem.

 

Duś na małym ogniu, przez 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

 

6 odpowiedzi na “Leczo. Przepis krok po kroku.”

  1. Olo napisał(a):

    Słabo, że z przecieru, a w ogóle bez pomidorów…

  2. Monika napisał(a):

    Myślę, że to chyba błąd w nazwie 🙂 Dla większości przecier pomidorowy = koncentrat pomidorowy, a tutaj jest raczej przecier z pomidorów, czyli passata?
    Zrobiłam dzisiaj, leczo przepyszne! Z jednym wielkim pomidorem i passatą :)).
    Dziękuję za przepis 🙂

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Zgadza się, chodzi o przecier pomidorowy. Dla mnie przecier to właśnie passata, przetarte pomidory. Koncentrat ze skoncentrowanych pomidorów. Ale już widzę, że może wprowadzać to wprowadzać w błąd. Od tej pory będziemy pisać “przecier pomidorowy (passata)”, będzie czytelniej. Dzięki za skorzystanie z przepisu, polecamy się na przyszłość 🙂

      Pozdrawiamy smacznie 🙂

  3. Marzena.M napisał(a):

    Danie wyszło przepyszne, mam obiad na 3 dni, choć myślę, że zniknie szybciej, a może i będzie trzeba dorabiać. Dziękuję za przepyszny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję