Zupy
Zupa z kasztanów na Wszystkich Świętych
Składniki
- 10 dag czerwonej fasoli
- 10 dag kasztanów jadalnych
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju
- 1 cebula średniej wielkości
- mały kawałek selera
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
- pieprz, sól
- 5 szklanek wody
Sposób przygotowania
Jest to bardzo pożywna i smaczna zupa , prawie zapomniana z tego głównie powodu że nie było w Polsce kasztanów jadalnych. W okresie międzywojnia i jeszcze przed pierwszą wojną światową gotowano ją właśnie z tej świątecznej okazji ponieważ jak wiadomo z odwiedzin cmentarzy przychodziło się przemarzniętym do szpiku kości. Zupa z kasztanów jest wyjątkowo rozgrzewająca i można ją przygotować dzień wcześniej. Fasolę i kasztany namoczyć na noc osobno, kasztany w 5 ciu szklankach wody, w której będą się później gotowały. Następnego dnia kasztany ugotować do miękkości ( ok. 50 min.) i zmiksować razem z wodą w której się gotowały. Fasolę ugotować i odcedzić. Na patelence rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i seler, dodać do płynu z kasztanów i zagotować, po czym dodać fasolę, pastę pomidorowa i tymianek, gotować jeszcze 3 minuty. Przed podaniem przyprawić maggi, solą i pieprzem.