Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Błyskawiczny piernik
Mamy grudzień, więc każdy z nas powoli zaczyna przygotowywać menu na Wigilię i dni świąteczne. W spisie potraw znajdą się na pewno klasyki, ale nie zabraknie też nowości. Bo każdy z nas lubi zaskoczyć gości i domowników. Ja dzisiaj przychodzę do Was z pysznym i przede wszystkim szybkim przepisem na piernik. Błyskawiczny piernik przepis poniżej:
Błyskawiczny piernik
Składniki:
- 3 jajka
- 160 g maki
- 125 g cukru np. trzcinowego
- 5 łyżek miodu np. lipowego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżka skorki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g posiekanych orzechów np. włoskich
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze masło roztop i ostudź. Następnie jajka ubij na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Krok 2:
Po drugie do ubitych jajek dodaj płynny miód i i skórkę pomarańczową. Następnie całą mąkę wymieszaną z resztą składników, na koniec dodaj orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Ciasto przełóż do wysmarowanej i lekko obsypanej bułką tarta keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku 200°C przez 40-45 minut.
Po więcej słodkich przepisów zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie