Przepis
SosySosy ciepłe
Sos Bearnaise
Składniki
- 50 g cebulki szalotki
- 4 żółtka
- 30 ml octu winnego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżeczka świeżego estragonu lub pól łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka trybuli
- 200 g masła
- sos worcester
- pieprz kajeński
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy wino i ocet, dodajemy do niego posiekane szalotki, czosnek oraz połowę estragonu. Gdy płyn odparuje do trzeciej części objętości zdejmujemy garnek z ognia, przecedzamy wywar i studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z ostudzonym wywarem dodajemy roztrzepane żółtka i umieszczamy garnek w rondlu (a właściwie nad rondlem) z gorącą wodą. Cały czas sos ubijamy, dodajemy do niego po kawałku masła, doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia możemy dodatkowo sos przetrzeć przez sito i dodać do niego resztę posiekanych ziół. Doprawiamy według uznania sosem worcester i pieprzem kajeńskim.