Potrawy z grillaWieprzowina
Karkówka w orientalnej marynacie z grilla
Sezon grillowy za pasem, chociaż jak patrzę przez okno to wiosna nas nie rozpieszcza. Dzisiaj padał deszcz, śnieg i co jakiś czas wychodziło słońce, klasyczny kwiecień plecień. Ale nie zmienia to faktu, że już za chwilkę będziemy się cieszyć grillowanymi smakami. Karkówka w orientalnej marynacie z grilla przepis poniżej:
Karkówka w orientalnej marynacie z grilla
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu do karkówki i żeberek Roleski
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Karkówkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Pokrój mięso na 4-5 równych plastrów lub np. kup gotową pokrojoną.
Krok 2:
Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą, następnie w marynacie dokładnie obtocz mięso. Jeśli masz czas to wstaw tak przygotowaną karkówkę na noc do lodówki. Jeśli nie to po 2-3h możesz grillować mięso.
Krok 3:
Grilluj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub np. klasycznym ruszcie, około 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką, ja postawiłem na czerwoną kapustę z jabłkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook
Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<