Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Przepiórki pieczone
Składniki
- 4 przepiórki
#Na każdą przepiórkę - 3 plasterki słoniny
- kilka listków szałwi
- 1 łyżeczka masła
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone i wypatroszone przepiórki, myjemy i osuszamy. Każdą przepiórkę solimy i wkładamy do środka kilka listków szałwi. Słoninę kroimy w cienkie plasterki, obkładamy przepiórkę tymi plasterkami, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Możemy tak przygotowane przepiórki ułożyć w brytfance, polać masłem i wsadzić do piekarnika lub piec na rożnie. Upieczone ptaki podaje się na grzankach polanych sosem, jaki wytworzył się w trakcie pieczenia, rozcieńczonym kilkoma łyżkami wywaru. W taki sam sposób można przygotować też gołąbki i inne drobne ptaszki.